Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αρθρα

Δέκα κοινωνικές και πολιτικές ευστοχίες

Δεν είναι τα πτυχία και οι τίτλοι που συλλέξαμε, οι εξετάσεις κι οι διαγωνισμοί που περάσαμε, οι θέσεις εργασίας που αλλάξαμε, ιδρώσαμε, εξελιχθήκαμε, δεν είναι οι εκλογές που κερδίσαμε και τα δημόσια ή συλλογικά αξιώματα που υπηρετήσαμε. Είναι αυτά, τα συγκεκριμένα, που καταφέραμε, η ρωγμή που ανοίξαμε για να περάσει η αλήθεια, η ζωή, η πρόοδος, η ειρήνη, η σύνθεση, η ελευθερία, τα δικαιώματα, η ελπίδα, δηλαδή οι ευρωπαϊκές αξίες. Γιατί αυτά μένουν μετά από εμάς.

 

 

Το Brexit βλάπτει σοβαρά τους φτωχούς

Του Νίκου Γιαννή

Η αβεβαιότητα σχετικά με το BREXIT επηρεάζει αρνητικά τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας στις φτωχές χώρες του πλανήτη κι επίσης οδηγεί αρκετές ΜΚΟ να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ην. Βασιλείου. Ένα άτακτο BREXIT μάλιστα, χωρίς συμφωνία, θα στερούσε τη διετή περίοδο προσαρμογής για τις ΜΚΟ.

Γαλλο-γερμανικός, εθνικά ανάρμοστος έρωτας, με οσμή ευρωπαϊκής εμβάθυνσης

Ενώ ο βαλκανικός μικρόκοσμος συνεχίζει να ταλανίζεται από αμοιβαίες καχυποψίες, προσδοκίες παραδείσων εθνικής καθαρότητας και στο εσωτερικό των κρατών από διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, αδύναμους θεσμούς, κράτος δικαίου και κοινωνία πολιτών και ανελέητες πολιτικές συγκρούσεις, κάτι βαθύ κυοφορείται στην ΕΕ με την προαναγγελία γάμων μεταξύ των άλλοτε άσπονδων εχθρών, Γαλλίας και Γερμανίας

Λαλίστατοι πατριώτες και πατριώτες των στατιστικών

Του Νίκου Γιαννή*

2019, είναι η πρώτη χρόνια που ξυπνάω χωρίς να έχω γονείς. Οφείλω, νομίζω, στους γονείς μου τη στατιστική κουλτούρα και τη στατιστική παιδεία. Γενικώς και στην τήρηση οικονομικών λογαριασμών ιδιαιτέρως. Επίσης νομίζω ότι τους οφείλω τη συστηματική τήρηση αρχείων και την ενδελεχή ενασχόληση με κάτι που είναι φυσιολογικώς δυσάρεστο και εκνευριστικό όταν συντελείται, ωστόσο ανταποδοτικό και χρήσιμο, τα (κατ)αναγκαστικά νήματα της γραφειοκρατίας.