Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκλογή των Ευρωβουλευτών, όχι κομματική ψἠφος κι επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων

Εκλογή των Ευρωβουλευτών, όχι κομματική ψἠφος κι επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων

Θέλω να ψηφίσω ως πολίτης τους Έλληνες Βουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι να τους επιλέξουν και διορίσουν οι αρχηγοί, κατεστημένοι και καινοφανείς, ή στην καλύτερη «φωτισμένα κονκλάβια-μαγειρία», πρόκειται για εκλογές! Λοιπόν, να κατέβουν τα πολιτικά κόμματα στις Ευρω-εκλογές κανονικά όπως συνήθως, αλλά να μας δίνεται στο εκλογικό τμήμα μια λίστα με αλφαβητική σειρά όλων των υποψηφίων και δίπλα απ' τον καθένα το κόμμα του και να μπορούμε να ψηφίσουμε 3-4 υποψηφίους, ακόμη κι από διαφορετικά κόμματα. Έτσι θα γνωρίζουμε καλύτερα τι εκφράζει και ποιος είναι εκείνος που ψηφίζουμε κι επίσης έτσι ο Ευρωβουλευτής θα έχει δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί εμάς τους πολίτες, όχι κάποιον που θέλει να μείνει ή να γίνει Πρωθυπουργός, όπερ άσχετο! Επίσης η έδρα στην Ευρωβουλή δεν μπορεί να είναι η αποζημίωση του πιστού συνεργάτη του αρχηγού ή το «ξεφόρτωμα» του ενοχλητικού εσωκομματικού, ή η εξόφληση γραμματίων προς τα συμφέροντα που στηρίζουν το κόμμα και τον αρχηγό, ή, τέλος η καλλιτεχνική ή άλλη διασημότητα προς προφανή και απολύτως συγκυριακή ψηφοθηρία. Στο κάτω – κάτω την τελική απόφαση ας την πάρει ο ψηφοφόρος, ούτως ἠ άλλως ακόμη κι έτσι οι δυνατότητες επιρροής του αρχηγού και των επιτελείων δεδομένου ότι διαθέτουν πανελλαδικό μηχανισμό δεν είναι αμελητέες.

Θέλω να ψηφίσω με βάση το τι πιστεύουν, τι θα κάνουν και τι είναι σε θέση να κἀνουν ως Ευρωβουλευτές για την Ευρώπη, άρα και για την Ελλάδα και όχι πόσο εξυπηρετούν συγκυριακά κι εκλογοθηρικά τους αρχηγούς των εθνικών κομμάτων τους και πόσο θα συνεχίσουν να τους εξυπηρετούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στους προσωπικούς τους σχεδιασμούς στον πολιτικό ανταγωνισμό εντός Ελλάδος.

Οι Ευρωεκλογές δεν μ' ενδιαφέρουν καθόλου ως εθνική σφυγμομέτρηση, ούτε μ' ενδιαφέρει να οδηγήσουν σε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Είναι άλλο θέμα, όπως κι η εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας, επιτέλους για να αποκτήσουμε στέρεους θεσμούς ας σταματήσουμε να τους χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν ή να παίζουμε με αυτούς. Αυτό που θα ψηφίσουμε για τον Δήμο και την Περιφέρεια μας, δεν έχει σχέση με το τι θα ψηφίσουμε στις εθνικές εκλογές όταν γίνουν. Αντιστοίχως, η ψήφος μας στις εθνικές εκλογές δεν έχει καμία σχέση με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές. Σε όλες σχεδόν τις χώρες οι λίστες ανακοινώνονται αυτό το διάστημα κατόπιν εσωτερικών εκλογών και σε ορισμένες θα ψηφίσει κατευθείαν ο κόσμος. Στην Ελλάδα ένοχη σιωπή εντός των παλαιών κομμάτων και νέα αμέτρητα κόμματα μήπως και ορισμένοι ψαρέψουν κάποια Ευρω-έδρα στα θολά νερά!

Αυτή η θεσμική καινοτομία δημοκρατικής εκλογής Ευρωβουλευτών στην Ελλάδα είναι καθόλα εφικτή, αφού σύντομα θα πρέπει να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος των Ευρωεκλογών όπως γίνεται συνήθως και μια τέτοια πρόβλεψη μπορεί κάλλιστα να υπάρξει. Επίσης, αυτό θα γίνει μόνον αυτήν τη φορά, ad hoc, αφού είναι αρκετά πιθανόν ότι από την επομένη θα υπάρξει ενιαίο εκλογικό σύστημα σε όλα τα κράτη –μέλη, αλλά και λόγω της αυξημένης αποσύνθεσης του πολιτικού συστήματος δίκην κρίσης. Γιατί να μην διαθέτουν οι πολίτες τη δύναμη της εκλογής των αντιπροσώπων τους; Γιατί να οδηγηθούν να ψηφίσουν από αντίδραση τη Χρυσή Αυγή και ακραίες κι εφήμερες πολιτικές δυνάμεις, αντί να επιλέξουν πρόσωπα πραγματικά χρήσιμα, με γνώση του τρόπου που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ, σε μια τόσο κρίσιμη και ρευστή περίοδο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη; Τέλος, με αυτόν τον τρόπο, η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες αναμένεται να αυξηθεί, αφού θα τους επιτραπεί να επιλέξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους και καθώς οι υποψήφιοι θα κάνουν μια εκστρατεία προσέλκυσης ψηφοφόρων, προφανώς επί τη βάσει  θέσεων και επιχειρημάτων λόγω του μεγέθους της Ελλάδας ως ενιαίας εκλογικής περιφέρειας, κάτι που αποκλείει σχεδόν τον πελατειασμό.

Ακόμη, θα ήθελα τα κόμματα και οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την ψήφο μου στις Ευρωεκλογές, να προτείνουν έναν Έλληνα υποψήφιο για Επίτροπο, ώστε αυτό να μην αποτελεί προνόμιο του εκάστοτε Πρωθυπουργού αλλά, κατ’ αντιστοιχία με την υψηλή πλέον δημοκρατική νομιμοποίηση του Προέδρου της Επιτροπής, να αντανακλά μέχρις ενός σημείου τη βούληση ενός μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων στην Ελλάδα.

Σήμερα ο πληθυσμός της ΕΕ εκπροσωπεί το 8% του παγκοσμίου πληθυσμού και σε 15 χρόνια θα είναι μόνον το 6%, ενώ η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα συνεχώς μειώνεται κι η θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη εξασθενίζει. Αν η ΕΕ δεν γίνει σύντομα μια πολιτική ένωση ώστε να διαχειρισθούμε από κοινού το δυναμικό που διαθέτουμε, τότε το κερματισμένο 1/20 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχει καμία τύχη. Η επόμενη Ευρωβουλή θα εκλέξει για πρώτη φορά τον Πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής (γιατί όχι εμείς τους Ευρωβουλευτές μας τότε;), θα καθορίσει την κοινή πολιτική μας μοίρα και θα πρέπει να βγάλει όλους μας από την κρίση, κάνοντας μας υπερήφανους Ευρωπαίους στον κόσμο για τις επόμενες δεκαετίες, με ελευθερία και ευημερία. Δεν τη χαρίζουμε στους Πρωθυπουργούς και τα εθνικά κόμματα που ευθύνονται για το σημερινό χάλι πολλών κρατών και της ίδιας της Ευρώπης.

Νίκος Γιαννής, Ευρωπαϊκός Δήμος

Πηγή: protagon.gr